- Mancati alimente neprelucrate, cat mai proaspete.
Nu mancati prea tarziu noaptea sau prea devreme dimineata. Nu mancati atunci cand nu va este foame si nici nu mancati portii prea mari.
- curatati-va ficatul prin consumul de apa potabila cu lamaie.
Aportul urmatoarelor produse alimentare si plante va contribui la vindecarea si stimularea functiei ficatului:
- Sparanghel - atat radacina, cat si lastarii de sapranghel au un efect de stimulare asupra ficatului. Ceaiul de sparanghel este benefic si pentru sanatatea inimii, rinichilor si intareste sistemul imunitar. Acesta poate ajuta la prevenirea infectiilor virale, creste vitalitatea si promoveaza vindecarea si regenerearea tesuturilor.
- Brusture - ingredientele amare din radacina de brusture ajuta la stimularea digestiei si curata ficatul. Acesta este recomandat in mod traditional de fitoterapeuti pentru purificarea sangelui.
- Morcovi - au un rol important in stimularea functiilor ficatului.
- Legumele proaspete verzi - ajuta la cresterea fluxului de bila in ficat si creeaza un mediu alcalin, fapt ce contribuie la mentinerea unei stari generale optime de sanatate.
- Uleiul de masline - stimuleaza actiunea veziculei biliare si imbunatateste functia hepatica
- Armurariu - este o planta studiata indelung pentru excelentele sale proprietati protectoare ale ficatului. Planta s-a dovedit utila in terapia hepatitelor, cirozelor si icterului. Are puternice proprietati antioxidante si stimuleaza cresterea de noi celule hepatice.
Semintele de armurariu contin un complex de bioflavonoide cunoscut sub numele de silimarina, substanta care este responsabila de beneficiile pe care armurariul le ofera sanatatii. Planta ajuta la eliminarea toxinelor din celulele hepatice si incurajeaza regenerarea ficatului dupa expunerea la metale grele, radiatii sau substante chimice toxice. Armurariul este necesar pentru refacerea ficatului, atunci cand acesta a fost afectat.